Prof. Dr.-Ing. Arne Pietsch

Research


  • High pressure technology
  • Food processing
  • Coffee technology

 

 

Teaching


  • High pressure plant and vessel design (Modul "High Pressure Chemical Engineering")

 

 

Publications


 

  • Pietsch. A: Sicherheit beim Arbeiten mit Hochdruckapparaturen, in ProcessNet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik, 2019
  • Pietsch. A: Ternary phase equilibrium data of caffeine-water-scCO2 and consequences for supercritical decaffeination processes, in Conference I.S.A.S.F. Antibes, France,2018
  • Zizovic I.; Jaeger P.; Pietsch A.: Production of materials with antimicrobial properties by a combined supercritical extraction and impregnation process, in Conference I.S.A.S.F. Antibes, France, 2018
  • Pietsch. A: Decaffeinating coffee - processes and quality, in Follmer B.: The Craft and Science of coffee , S. 225-243, Academc Press, Elsevier, ISBN 9780128035207, 2017
  • Pietsch. A: Gasunterstützte Pressung – Prozesstechnik und Erkenntnisse in den letzten Jahrzehnten der Hochdruckforschung, in Deutsche Gesellschaft für Fettwissenschaft DGF Jahrestagung 2016
  • Pietsch; A.; Jaeger, P: Flash cleaning of turbine blades - a special process with supercritical CO2 in daily use, in Conference PROSCIBA, Chile, 2016
  • Pietsch, A.; Swidersky, P: Regular use of a supercritical extraction plant in engineering education, in Conference PROSCIBA, Chile, 2016
  • Ivanovic, J.; Fanovich, A.; Pietsch, A.; Jaeger, P: Supercritical CO2 Impregnation of PCL and PCL-Composites, in European Meeting on Supercritcial Fluids EMSF, 2016
  • Kurth, M.; Sittel, G.; Pietsch, A.: Viskositäten und Rührerkennzahlen bei der Zuckerkristallisation, in in Processnet Fachgruppe Lebensmittel-Verfahrenstechnik, 2015
  • Finck, M., Amro, Moh‘d M.; Freese, C.; Erbe, M.; Jaeger,P.; Pietsch A: Einfluss des Drucks auf die Stabilität und die Struktur von CO2-Schäumen, in in ProcessNet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik, 2015
  • Bejarano Chavarro, A.; del Valle, J.M.; Pietsch, A.: Interfacial effects of aqueous aroma solutions at elevated pressures, in Processnet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik, 2014
  • Müller, M.; Pietsch, A.; Eggers, R: Gas assisted pressing on pilot scale, in Eur. J. Lipid Sci. Technol. , Wiley, doi.org/10.1002/ejlt.201300321  2014
  • Pietsch, A.: Farbbestimmung von Röstkaffee, in Processnet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik, 2013
  • Pietsch, A.; Swidersky, P.: Erfahrungen mit dem Einsatz einer Hochdruckextraktionsanlage in der Ingenieursausbildung, in Processnet Fachgruppe Hochdruckverfahrenstechnik, 2012
  • Pietsch. A: High pressure measuring devices, in Eggers R.: Industrial High Pressure Applications: Processes, Equipment and Safety, S. 335-367, Wiley-VCH , ISBN 9783527325863 2012
  • Pietsch, A.; Eggers, R.: Gas-assisted oilseed pressing - Design of and tests with a novel high-pressure screw press, in Procedia Food Science, S. 1381-1387, 2011
  • Burmester, K.; Pietsch, A.; Eggers, R.: A basic investigation on instant coffee production by vacuum belt drying, in Procedia Food Science, S. 1344-135, 2011
  • Pietsch, A.; Unger, M.: High-Pressure Cleaning of Turbine Blades with supercritical CO2 - A new high-pressure process comes into operation, in 48th European High Pressure Research Group Int. Conference, Uppsala (Sweden), 2010
  • Jaeger, P.; Pietsch, A.: Characterization of reservoir systems at elevated pressure, in Journal of Petroleum Science and Eng., Ausgabe 64, 2009
  • Voges, S.; Eggers R.; Pietsch, A.: Gas assisted oilseed pressing, in Separation and Purification Technology, Ausgabe 8, 2008
  • Pietsch, A.; Jaeger, P.: Concentration of squalene from shark liver oil by short-path distillation, in Ingenieur Technik, Ausgabe 79(8), 2007
  • Voges, S.; Eggers R.; Pietsch, A.: Gasunterstützte Ölsäätpressung, in Chemie Ingenieur Technik, Ausgabe 79(8), 2007
  • Pietsch, A.; Jaeger, P.; Ambrogi, A.; Eggers, R.: Selected technical and design aspects regarding supercritical processing with a view on carotenoid extraction and decaffeination, in V. Brazilian Meeting on Supercritical Fluid, 2004
  • Pietsch, A.; Eggers, R.: Technology Roasting, in Ed. R. Clarke: Coffee Recent developments, Blackwell Science, 2001
  • Pietsch, A.: Die Gleichstromversprühung mit überkritischem Kohlendioxid am Beispiel der Hochdruckentcoffeinierung und der Carotinoidaufkonzentrierung, Shake, 2000
  • Pietsch, A.; Eggers, R.: The mixer-settler principle as a separation unit in supercritical fluid processes, in Journal of supercritical fluids, Ausgabe 14, 1999
  • Pietsch, A.; Eggers, R.; Lockemann, C.A.; Runge, F.: Processing carotenoid-containing liquids with supercritical CO2, International Meeting GVC High Pressure Chemical Engineering, in Wissenschaftliche Berichte des Forschungszentrum Karlsruhe 6271 03/199