Nov. 19 - Nov. 23  Nov. 19 - Nov. 2

Next Generation Domain Specific Conceptual Modeling: Principles and Methods

This seminar is dedicated to a comprehensive set of questions around domain-specific modeling, including the adequacy and utility of modeling techniques, the comprehensiveness of a modeling method, the verifiability of properties, and the comparability of modeling techniques and methods. Sibylle Schupp is among the participants of the seminar.

8 November, 2018

OE-Gruppen von STS gewinnen beim Wettbewerb

STS betreute die Gruppen 3, 23, und 24 im eigene Computerlab.
Die Gruppe 3 rockte den diesjährigen Wettbewerb mit ihrem schnellen Robotermodell.
Herzlichen Glückwunsch !

7 November, 2018

Studenten bereiten sich bei STS auf den OE-Wettbewerb vor

Letzte Softwareabstimmung vor dem Wettbewerb auf dem STS-Testparkour.
Es soll ein autonomer “Roboter“ entwickelt werden, der in der Lage ist, auf einer
krummlinigen Straße zu fahren, an einer Kreuzung abzubiegen und schließlich
vom Ende der Straße ein “Leuchtfeuer“  zu finden.

10 October, 2018

Brown Bag Lunch
Formal Methods Meet <Privacy>

On October 10, Sibylle Schupp talks about "Formal Methods Meet <Privacy>" within a Brown Bag Lunch at Alexander von Humboldt Institute for Internet and Society (HIIG) in Berlin.

4-5 October, 2018

CyPhy 2018
Model-Based Design of Cyber Physical Systems

The paper "A Quantitative Metric Temporal Logic for Execution-Time Constrained Verification" has been accepted for the "CyPhy'18" workshop (http://www.cyphy.org/) as part of the "ESWEEK" event on embedded systems and software (https://www.esweek.org/).

Sascha Lehmann presents the work at the conference.

27 September, 2018

Information Governance algorithmischer Entscheidungssysteme

The IGT Project organizes the symposium Information Governance algorithmischer Entscheidungssysteme from the Institute of Software Systems, Kai Bavendiek and Sibylle Schupp are on-site. The symposium is part of INFORMATIK2018, the annual conference of the German Computer Science Society. The symposium features keynotes, a panel, and plenty of room for discussions.

4-5 October, 2018

STS-Paper at CyPhy 2018:

Sascha Lehmann and Sibylle Schupp, in collaboration with Alexander Schlaefer and Sven-Thomas Antoni from the Institute of Medical Technology (MTEC), introduce the logic QMTL-VT to describe constraints on the time required to verify system properties (e.g. of cyber-physical real-time systems) formulated in another underlying logic.
Using QMTL-VT, it is possible to query for satisfaction of time constraints (V), the bounds of execution times (Vi), and the probability of being checkable within these bounds (Vp). Building up on that, it further allows to execute queries under temporal conditions (Vc), express their order (Vs), and provide alternatives (Va) for the case of constraint violations.

4-7 September, 2018

QEST 2018
15th International Conference on Quantitative Evaluation of SysTems

The International Conference on Quantitative Evaluation of SysTems (QEST) is the leading forum on quantitative evaluation and verification of systems and networks based on their probabilistic, temporal and other non-deterministic aspects. QEST 2018 is held in Beijing, China.

The paper "Analytical Solution for Long Battery Lifetime Prediction in Nonadaptive Systems" by Dmitry Ivanov, Kim G. Larsen, Sibylle Schupp and Jiri Srba was accepted for QEST 2018. Dmitry Ivanov presents the work at the conference.

28-30 August, 2018

PST 2018 - Belfast, Ireland
16th Annual Conference on Privacy, Security and Trust

Kai Bavendiek presents his paper "Privacy-Preserving Architectures with Probabilistic Guaranties" (joined work with Robin Adams and Sibylle Schupp) at the 16th Annual Conference on Privacy, Security and Trust in Belfast. The conference continues the tradition of bringing together researchers to explore the three themes of privacy, security und trust, to present their latest findings and discuss their results and application in practice.

8-12 August, 2018

EUTypesSchool:
Summer School on Types for Programs and Verification

Dmitry Ivanov joined the 2018 EUTypes Summer Schoon in Ohrid, Macedonia

EUTypes Summer School is organized by The European research network on types for programming and verification (EUTypes), COST action CA15123. The second year in row the summer school took place in Ohrid, Macedonia. Dmitry Ivanov participated in the event, which attracted around 30 Ph.D. students from around 20 countries.

10-11 July, 2018

Summer School 2018 für Schüler bei STS

Das Institut Softwaresysteme beteiligte sich an zwei Tagen an dem Ferienprogramm der TUHH.

Ein Automat von der Theorie zur Praxis am 10.07.2018
In diesem Kurs wird eine kleine Einführung in die Welt der Automaten gegeben. Ziel ist hier Kinder und Jugendliche mit den theoretischen Grundkonzepten der Automatentheorie vertraut zu machen um einen eigenen Endlichen Automaten zu entwerfen. In Teamarbeit wird dann die Programmierung eines Getränkeautomaten gemeinsam durchgeführt.

SCRATCH am 11.07.2018
Ziel ist hier Kinder und Jugendliche mit den Grundkonzepten der Programmierung vertraut zu machen.
Das Institut Softwaresysteme beteiligte sich hier an zwei Tagen mithilfe der vom MIT entwickelten Entwicklungsumgebung SCRATCH. Es wird u.a. an Bildobjekten gearbeitet, die Eigenschaften erhalten und miteinander in Beziehungen stehen. Als Hauptaufgabe war eine Achterbahn zu programmieren.

13 June, 2018

STS auf dem Sommerfest 2018

Das Institut für Softwaresysteme präsentierte ein Flaggenpuzzle auf dem Großmonitor aus Colaflaschen.